Το απλό περπάτημα από μόνο του αντιμετωπίζει την υπέρταση

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης, Καρδιολόγος / 

Λήψη μέτρων για την αποφυγή της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Περπατώντας, ακόμη και με «περιστασιακό» ρυθμό, αποστάσεις περίπου 1.500 μέτρων σε 30 λεπτά - πέντε ημέρες την εβδομάδα - μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από περισσότερες από 83.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν συμμετείχαν στη μελέτη , συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ταχύτητα και τη διάρκεια του περπατήματος τους. Ακολούθησαν ετήσια ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν τον έλεγχο της διάγνωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μετά από μια μέση παρακολούθηση 11 ετών, οι γυναίκες που περπατούσαν με ρυθμό τουλάχιστον 1.500 μέτρων την ώρα για περίπου 2,5 ώρες συνολικά την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης με υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσες περπατούσαν με γρηγορότερες ταχύτητες, ακόμα κι αν δεν περπατούσαν για πολύ, είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο. 

Όπως και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, το περπάτημα προκαλεί πολλές αλλαγές που πιθανώς συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων ορμονών του στρες και της ενίσχυσης της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγές: kardionews-Ψυρρόπουλος Δ

ProCardia Medical Institute ● Κλεάνθους 16 (γωνία με Κ. Καραμανλή) - Περιοχή Ιπποκράτειο - Θεσσαλονίκη - ΤΚ 54642 ● Τηλ: 2310913880 & 6944372956 ● e-mail: dps.kardiologos@gmail.com & info@kardiologos-1.net ● www.kardiologos-1.net

Σωτήριος ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους 

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-psyrropoulos-thessaloniki-podosfero-athlisi

Follow-your-athletic-heart-psyrropoulos-kardiologos-cardiologist-thessalonikh

Eγγραφείτε στο Kardionews - Σας ενδιαφέρει η υγεία σας!

Ο καρδιολόγος σας, κοντά σε όλη την οικογένεια

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-arrythmiologos-athlisi-ergometria-psyrropoulos-thessaloniki