Τι είναι καλύτερο: Η άσκηση ή ο πρωινός ύπνος;

2015-06-15 01:45

 
Τι είναι καλύτερο: Άσκηση ή πρωινός ύπνος;
 
Ο ύπνος και η άσκηση είναι και τα δύο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία μας. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε. ΄Έτσι συνήθως προτιμούμε τον ύπνο από την άσκηση ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.
 
Όταν πρόκειται για την υγεία μας, υπάρχουν μερικά απόλυτα. Ένα από αυτά είναι η συνύπαρξη καλού ύπνου και καλής άσκησης.  
 
Συμφωνώ με τον Edward Laskowski - καθηγητή Physical Medicine στη Mayo Clinic, Rochester, Minesota, USA που υποστηρίζει ότι «... ο ύπνος και η άσκηση είναι όπως τα τρόφιμα και το νερό." 
 
Όχι μόνο είναι τόσο αναγκαία και τα δύο, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει κάποιος υγιείς δόσεις από το ένα παραμελώντας το άλλο. 
 
Προσωπικά υποστηρίζω την άποψη ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υψηλή ποιότητα του ύπνου, καθώς και ότι η υψηλή ποιότητα ύπνου είναι εξίσου σημαντική για τη σωματική απόδοση. 
 
Τα ίδια προκύπτουν, σύμφωνα με τη Cheri Mah - ερευνήτρια Sleep Medicine στο Stanford University, San Francisco, California, USA από τις τελευταίες εκτεταμένες σχετικές μελέτες. Η ίδια πάντως παρουσιάζει τον ύπνο σαν πρώτη επιλογή θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά θεμελιώδης για την καλή υγεία μας. Ενώ οι ειδικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ. «Πολλά άτομα πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλά με λιγότερες ώρες ύπνου, αλλά σε σχετικούς ελέγχους βρέθηκε ότι δεν έχουν και τις καλύτερες επιδόσεις"  ενώ "νομίζουν ότι το αίσθημα κόπωσης που βιώνουν είναι ο κανόνας" λέει η Mah. 
 
Είναι γεγονός ότι ο ύπνος είναι η βάση πάνω στην οποία στέκονται ένα υγιές μυαλό και ένα υγιές σώμα. Επίσης είναι γεγονός ότι εάν αυτή η βάση γίνει ασταθής τότε το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, το αντιοξειδωτικό φορτίο, η ψυχική διάθεση, το επίπεδο νοητικής διαύγειας, η ενεργητικότητα, η όρεξη, η σωματική αντοχή, το σωματικό βάρος και δεκάδες άλλες μεταβλητές υγείαςθα επηρεαστούν αρνητικά. 
 
Σε περιπτώσεις αυτού του είδους είναι απαραίτητη η εφαρμογή διαιτητικών συνηθειών και η χορήγηση  διατροφικών συμπληρωμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φορτία. 
 
Αλλά ας υποθέσουμε ότι κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Τίθεται όμως το ερώτημα εάν μπορούμε άραγε να ... θυσιάσουμε ακόμα μερικά λεπτά ... γλυκού ύπνου ώστε να ασκούμαστε σωματικά με τακτικό ημερήσιο πρόγραμμα; 
 
Κατά την προσωπική μου άποψη αλλά και την άποψη της Phyllis Zee - διευθύντρια στο Center for Circadian and Sleep Medicine στο Northwestern University, Evanston, Illinois, USA πρέπει να θυσιάζουμε αυτά τα τελευταία λεπτά ύπνου και να γυμναζόμαστε.
 
Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης 
(dps.kardiologos@gmail.com & 2310 913 880 & 6944 372 956 -
 Ιατρείο: Αλ. Παπαναστασίου 49, περιοχή Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη)
 
Πηγές: https://kardiologika.blogspot.gr/, Mayo Clinic, Stanford University, Northwestern University, Time (Markham H.)

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode