Συνθετική καρδιά και γονίδια

2016-06-05 23:47

 
Συνθετική καρδιά και γονίδια
 
Συνθετικά ανθρώπινα όργανα και ανθρώπινο γονιδίωμα …
 
Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», 15 χρόνια μετά την ταυτοποίηση των ανθρωπίνων γονιδίων (γονιδίωμα) δημοσιεύει την πρόταση κορυφαίων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (Η.Π.Α.) που στην ουσία ζητούν την επίσημη έναρξη ενός δεκαετούς προγράμματος εργαστηριακής σύνθεσης / εγγραφής / δημιουργίας του ανθρωπίνου γονιδιώματος (Human Genome Project-Write, HGP-Write) του οποίου το κόστος αναμένεται ότι θα φθάσει τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τα εκατό - 100 - εκατομμύρια δολάρια ενώ το συνολικό κόστος προσδιορίζεται ασαφώς σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Αυτή η διαδικασία πρόκειται να οδηγήσει στη δημιουργία ανθρώπων που δεν θα έχουν βιολογικούς γονείς, αν και οι προθέσεις της επιστημονικής ομάδας δεν περιέχουν προς το παρόν αυτή την προοπτική απορρίπτοντας την ευγονική και τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων. Επίσης η πρόταση δέχεται ότι προκύπτουν πολλά νομικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα που αφορούν την εξέλιξη και την ασφάλεια του ενθρώπινου είδους και του περιβάλλοντος. 
 
Ο βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η "καλλιέργεια" ανθρωπίνων οργάνων προς μεταμόσχευση και κυρίως καρδιάς, νεφρών, ήπατος και οφθαλμών. Περιγράφεται επίσης η ισχυροποίηση της ανοσίας ενάντια σε μικρόβια, ιούς και τον καρκίνο, η δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων,  η αντιμετώπιση κληρονομικών νοσημάτων, κ.α.
 
Επισημαίνω ότι στις αρχές του 2016 ανακοινώθηκε (Kregk Venter) η δημιουργία ενός βιώσιμου συνθετικού μικροοργανισμού με  473 γονίδια και ότι επίσης το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από περίπου 20.000 γονίδια που κωδικοποιούν πρωτείνες και από αρκετές άλλες χιλιάδες γονιδίων με ασαφή ακόμη ρόλο.  
 
Αν και φαίνεται ότι η σύνθεση του ανθρωπίνου γονιδιώματος δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία εντούτοις μοιάζει να είναι το επόμενο λογικό / υποχρεωτικό βήμα τόσο στην επέκταση της μηχανικής γενετικής όσο και της εφαρμοσμένης ιατρικής. 
 
Πηγές: Science
 
 

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode