SOS: Το ελαιόλαδο προλαμβάνει τους μισούς καρδιαγγειακούς θανάτους

2016-02-23 10:12

 
 
 
 
ΤΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
 
Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ελαιόλαδο ξεχωριστό είναι η σύστασή του σε λιπαρά οξέα. Είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα (των οποίων η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα). Η τρίτη ομάδα λιπαρών οξέων, τα πολυακόρεστα, περιέχεται σε μικρή αναλογία, με τα ω-6 να υπερτερούν των ω-3 λιπαρών.
 
Το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε σκουαλένιο (βρίσκεται και στο συκώτι του καρχαρία), λιποδιαλυτές βιταμίνες και φαινόλες. Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο υπερκαλύπτουν  την ημερήσια  συνιστώμενη πρόσληψη σε βιταμίνη Ε.
 
Οι φαινόλες τυροσόλη. υδροξυτυροσόλη, ελαιοευρωπεΐνη, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη (ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ελαιόλαδου) είναι οι ουσίες του ελαιόλαδου που πρωταγωνιστούν σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πράγματι εντυπωσιακά.
 
Η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη. απορροφώνται και αξιοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και κατέχουν μεγάλο εύρος βιοενεργών ιδιοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές δράσεις. Η ποικιλία της ελιάς, η ωριμότητα του καρπού που συλλέγεται και το σύστημα πίεσης με το οποίο παραλαμβάνεται το ελαιόλαδο είναι οι σημαντικότεροι από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό φαινολών στο λάδι της ελιάς.
 
Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις όπως είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη που αφενός έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη ίσως της φαρμακευτικής ουσίας ιβουπροφαίνης και αφετέρου αυξάνουν στο αίμα το νιτρικό οξείδιο που έχει ισχυρές αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
 
Η κατανάλωση του ελαιόλαδου και ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων του προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως είναι κυρίως: 1) η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ μέσω κυρίως της αύξησης της HDL («καλή» χοληστερόλη), 2) η μείωση της οξείδωσης της LDL («κακή» χοληστερόλη), 3) η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, 4) ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, 5) η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη.
 
Η ημερήσια κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πάνω από 25 γρ (2-3 κουτάλια της σούπας) συνοδεύεται από εντυπωσιακή μείωση κατά 50% περίπου του καρδιαγγειακού κινδύνου ενώ για κάθε επιπλέον κουταλιά ο κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο κατά 10%.
 
Πηγή: Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος, Ειδικός Καρδιολόγος - Follov your heart/Dimitrios Psirropoulos
 
 

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode