Ρωτήστε τον καρδιολόγο: Πώς και γιατί η φλεγμονή αυξάνει τόσο πολύ τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών;

2020-11-24 16:10

 

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής

Ερώτηση: Ο προσωπικός γιατρός μου υποστηρίζει ότι διατρέχω κίνδυνο καρδιακής προσβολής / εμφράγματος επειδή σε μια εξέταση αίματος φάνηκε ότι έχω φλεγμονή χωρίς να είναι φανερή η εστία της. Γνωρίζω για την υψηλή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά θέλω να ρωτήσω πώς αυξάνει η φλεγμονή τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών;

Απάντηση: Καταλαβαίνω γιατί μπερδεύεστε. Στην ιατρική σχολή μαθαίνουμε ότι υπάρχει ένας απλός δρόμος για μια καρδιακή προσβολή. Πρώτον, η χοληστερόλη αρχίζει να συσσωρεύεται στον εσωτερικό τοίχωμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας που μεταφέρει αίμα στον καρδιακό μυ. Για πολλά χρόνια, η πλάκα της χοληστερόλης σιγά σιγά μεγαλώνει. Όταν μεγαλώσει αρκετά ώστε η καρδιά να μην μπορεί να πάρει το αίμα που χρειάζεται για να εργαστεί σκληρά, η καρδιά μας ενημερώνει φωνάζοντας με πόνο - πόνο στο στήθος, μια κατάσταση που ονομάζεται στηθάγχη. Τέλος, όταν η πλάκα μεγαλώσει αρκετά, εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος, προκαλώντας καρδιακή προσβολή. Αυτό είναι όμως μια πολύ απλή εξήγηση.

Μόνο, δεν είχε νόημα. Γιατί, για παράδειγμα, κάποια άτομα υπέστησαν καρδιακή προσβολή παρόλο που δεν είχαν στηθάγχη ποτέ; Ή τι γίνεται με τον άντρα που έτρεξε μαραθώνιο το Σάββατο, που δεν είχε ποτέ πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια του αγώνα, τερμάτισε με ένα καλό χρόνο, και στη συνέχεια τρεις ημέρες αργότερα ανέβηκε μια σκάλα, ένιωσε ένα βάρος / πίεση στο κέντρο του στήθους του ξαφνικά έπεσε νεκρός; Δηλαδή, το Σάββατο, οι στεφανιαίες αρτηρίες του ήταν ανοιχτές - αρκετά ανοιχτές για να ωθήσουν την καρδιά του στο μέγιστο για περίπου 40 χιλιόμετρα για 3,5 ώρες. Αλλά μόλις τρεις ημέρες αργότερα, τουλάχιστον μία αρτηρία μπλοκαρίστηκε τελείως: το ανέβασμα μιας σκάλας τον σκότωσε.

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί. Καθώς η χοληστερόλη εισβάλλει στο τοίχωμα της αρτηρίας, το ανοσοποιητικό σύστημα το αντιμετωπίζει όπως και σε άλλους εισβολείς. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος διεισδύουν στο τοίχωμα της αρτηρίας. Απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και στέλνουν σήματα που καλούν άλλα κύτταρα να έρθουν να αφαιρέσουν τη χοληστερόλη από το αρτηριακό τοίχωμα. Στη συνέχεια σχηματίζεται ένα ινώδες πώμα / κάλυμμα  πάνω από την πλάκα. Όμως η φλεγμονή μέσα στην πλάκα μπορεί τελικά να απομακρύνει το ινώδες κάλυμμα. Εάν το πώμα σπάσει, η χοληστερόλη και τα φλεγμονώδη κύτταρα και οι χημικές ουσίες στην πλάκα χύνονται ξαφνικά στην αρτηρία, προκαλώντας σχηματισμό θρόμβου αίματος και μπλοκάρισμα της ροής του αίματος. Εάν ακόμη και μια μικρή πλάκα - που δεν είναι αρκετά μεγάλη για να εμποδίσει τη ροή του αίματος από μόνη της - πάθει ρήξη ξαφνικά, μπορεί να σταματήσει εντελώς τη ροή του αίματος.

Το τεστ για φλεγμονή που πιθανότατα χρησιμοποίησε ο γιατρός σας (που ονομάζεται hsCRP) μελετήθηκε για πρώτη φορά στο Harvard Medical School. Οι ερευνητές του έδειξαν ότι τα φάρμακα που λέγονται στατίνες λειτουργούν αφενός μειώνοντας τη φλεγμονή και αφετέρου μειώνοντας τη χοληστερόλη. Επίσης απέδειξαν ότι και άλλα φάρμακα που επιδρούν μόνο στη φλεγμονή αλλά δεν μειώνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Πρόσφατα (Αύγουστος 2020), ένα άλλο φάρμακο που λειτουργεί μόνο για φλεγμονή και ονομάζεται κολχικίνη αποδείχθηκε επίσης ότι προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις. 

Συνεπώς, ο γιατρός σας έχει δίκιο: η φλεγμονή επαυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών προσβολών.  

Πηγές: Kardionews /Ψυρρόπουλος Δ.,  Komaraff A. / Harvard Health Letter 

 

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode