Πόσο επικίνδυνες είναι οι μικρές βλάβες στις καρωτίδες;

2018-11-04 00:08

 

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /

Πόσο σοβαρή είναι η ήπια στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας;
 
Ερώτηση: Ποια είναι η σημασία της ήπιας στένωσης της καρωτιδικής αρτηρίας που ανιχνεύεται από υπερηχογράφημα; Ποτέ δεν είχα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Απάντηση: Η "ήπια" στένωση κυμαίνεται από το 15% έως 49% απόφραξη της αρτηρίας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η στένωση μπορεί να προχωρήσει και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και αν δεν εξελιχθεί, η ήπια στένωση είναι ένα σαφέστατο σημάδι της πρώιμης αθηρωματικής αγγειακής νόσου και απαιτεί άμεσα προληπτικά μέτρα.
 
Η παρουσία αθηροσκληρωτικής πλάκας στην καρωτιδική αρτηρία αποτελεί πρόβλεψη για μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αλλά όταν η βλάβη δεν είναι σοβαρή, η εστίαση είναι στη φαρμακευτική θεραπεία και όχι στη χειρουργική επέμβαση. 
 
Η εξέλιξη σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καπνίσματος. Το αρχικό ποσό της στένωσης είναι επίσης σημαντικό. 
 
Τα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης (στατίνες, Ω3, κ.α.),  η ασπιρίνη και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (λιγότερο από 130/80 mm Hg) συνιστώνται κυρίως για όλους τους άνδρες με οποιαδήποτε μέτρια έως σημαντική καρωτιδική αρτηριακή νόσο. Επειδή η στένωση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, συστήνεται η περιοδική επανάληψη του υπερηχογραφήματος των καρωτίδων ακόμα και σε ασυμπτωματικά άτομα. 
 
Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε περιπτώσεις καρωτιδικής στένωσης ακολουθούνται από συμπτώματα κοινά σε παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (minigrokes), όπως μούδιασμα του προσώπου ή του χεριού, προβλήματα ομιλίας ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο σημαντικό να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και αν είναι σύντομα και συνήθως βελτιώνονται χωρίς θεραπεία.
 

Πηγές: https://kardiologika.blogspot.com/

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode