Μεθυλμαλονικό οξύ, ένας νέος βιοδείκτης του μεταστατικού καρκίνου

2020-10-14 23:12

 

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /

Μεθυλμαλονικό οξύ, ένας νέος βιοδείκτης του μεταστατικού καρκίνου

Η συσχέτιση του καρκίνου με την αύξηση της ηλικίας δεν αποδίδεται μόνο στη συσσώρευση μεταλλάξεων όπως ήταν διαδεδομένο καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι μη-γενετικοί παράγοντες επιδρούν σημαντικά.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταβολικές αλλαγές σε άτομα μεγάλης ηλικίας οδηγούν στην εξέλιξη και επιθετικότητα του καρκίνου, ενώ ανίχνευσαν το μεθυλμαλονικό οξύ (ΜΜΑ) ως ευαίσθητο βιοδείκτη.

Τα επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος (MMA) είναι αυξημένα σε άτομα άνω των 60. Παρουσία λιπιδικών δομών, το ΜΜΑ εισέρχεται στα κύτταρα προκαλώντας μεταστατικό καρκινικό φαινότυπο.

Το μεθυλμαλονικό οξύ (ΜΜΑ) είναι γνωστός δείκτης των επιπέδων της βιταμίνης B12 και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της κληρονομικής μεθυλμαλονικής οξυαιμίας αλλά και της έλλειψης B12.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ορό αίματος από υγιή άτομα άνω των 60 ετών και άτομα κάτω των 30 ετών και τον χρησιμοποίησαν σε καρκινικές κυτταροσειρές για να εξετάσουν την εξέλιξη του καρκίνου. Τα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στον ορό ατόμων άνω των 60 ετών ανέπτυξαν μεταστατικό φαινότυπο ενώ η ομάδα κάτω των 30 όχι.

Ανάλυση των μεταβολιτών του ορού των δυο ομάδων έδειξε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών είχαν αυξημένα επίπεδα MMA στον ορό σε σχέση με άτομα κάτω των 30. Πειράματα in vitro επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση πολύ υψηλών δόσεων ΜΜΑ προκαλεί μεταστατικό φαινότυπο.

Περεταίρω ανάλυση ωστόσο έδειξε ότι το αυξημένο ΜΜΑ στο αίμα δεν επαρκεί για να προκαλέσει καρκίνο καθώς δεν μπορεί να φτάσει τις απαραίτητες ποσότητες ενδοκυττάρια αλλά απαιτείται η συνύπαρξη λιπιδικών δομών μεγέθους μικρότερου των 3 kDa. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο παράγοντας εξέλιξης και επιθετικότητας του καρκίνου, είναι το ΜΜΑ συζευγμένο με λιπιδικές δομές.

Συμπέρασμα:

Οι μεταβολικές αλλαγές που προκύπτουν με την αύξηση της ηλικίας διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη και στην επιθετικότητα του καρκίνου και το ΜΜΑ αποτελεί βιοδείκτη των αλλαγών αυτών.

Πηγές: Kardionews

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode