«Μαύρη τρύπα» 14 δισ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Από το ΙΚΑ η μερίδα του λέοντος - Κατάρευση;

2015-12-14 00:22

Το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ.

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας παζαρεύει τα νέα μέτρα με την τρόικα για να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η μαύρη τρύπα των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα και προοιωνίζεται ότι οι περικοπές είναι δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών.

Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (από το τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η μαύρη τρύπα απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη!

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, αλλά δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες. Στην πράξη για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μη αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές!

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ!

Στα στοιχεία αυτά μάλιστα στηρίζεται και η πίεση που ασκούν οι δανειστές, ζητώντας νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μόνιμες ρήτρες αυτόματων περικοπών από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και απαλλαγμένο από ταμειακά ελλείμματα.

Τη μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,26 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, καθώς το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Πηγές: euro2day.gr

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode