Κορονοϊός: Αυξημένος o κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου και θνησιμότητας

 

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με COVID-19.

Η αρτηριακή και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος αποτελούν παγκοσμίως τις κυριότερες αιτίες θανάτου κι αναπηρίας. Η θρομβοεμβολική νόσος αναφέρεται στον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο που εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. 

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος χωρίζεται α) στην εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και β) στην πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση αφορά τον σχηματισμό θρόμβου σε μία εν τω βάθει φλέβα του ποδιού. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στις περιοχές όπως τις μηριαίες ή ιγνυακές, καθώς και σε εν τω βάθει φλέβες στην περιοχή της πυέλου. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί την απόφραξη κάποιας φλέβας των πνευμόνων (πνευμονικές αρτηρίες) από κάποιο ενδογενές ή εξωγενές υλικό, το οποίο προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο του ανθρώπινου οργανισμού.

Η αρτηριακή θρομβοεμβολική νόσος εκδηλώνεται συνήθως με τη ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί πλήρη ή μερική απόφραξη του αγγείου, συνήθως σε ιστούς με τελική αγγείωση. Η καρδιακή ισχαιμία / οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν τις πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις της αρτηριακής θρόμβωσης.

Πρόσφατη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των M.B.Malas et al. / E-Clinical Medicine - The Lancet αφού έλεγξε 425 μελέτες σχετικές με COVID-19 επέλεξε τελικά 42 που συμπεριέλαβε στη  μετα-ανάλυση με συμμετέχοντες 8.271 ασθενείς.

Θρομβοεμβολικά συμβάματα παρατηρήθηκαν στο 21% των ασθενών με COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 31% μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνολικά, το ποσοστό της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ήταν 20% για όλους τους ασθενείς με COVID-19, 28% για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 35% για τους ασθενείς που κατέληξαν από COVID-19 και υπεβλήθησαν σε νεκροτομική μελέτη. 

Το ποσοστό της πνευμονικής εμβολής ήταν 13% στο σύνολο των ασθενών, 19% μεταξύ των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 22% σε νεκροτομικές μελέτες.

Τα ποσοστά της αρτηριακής θρομβοεμβολής ήταν αρκετά χαμηλότερα, ήτοι 2% για το σύνολο των ασθενών και 5% για τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα ανήλθε στο 23% μεταξύ των ασθενών με θρομβοεμβολή σε σύγκριση με το 13% μεταξύ των ασθενών με COVID-19 χωρίς θρομβοεμβολή.

Η πιθανότητα θανάτου ήταν δηλαδή κατά 74% υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με θρομβοεμβολή συγκριτικά με τους ασθενείς με COVID-19 χωρίς θρομβοεμβολή.

Συμπερασματικά, ο αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου και συνοδού θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σχολαστική αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου θρομβοεμβολής σε όλους τους ασθενείς με COVID-19 και προληπτική εφαρμογή κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής για θρομβοπροφύλαξη.

Πηγές: E-Clinical Medicine Journal - The Lancet, www.onmed.gr, Kardionews - Ψυρρόπουλος Δ. 

ProCardia Medical Institute ● Κλεάνθους 16 (γωνία με Κ. Καραμανλή) - Περιοχή Ιπποκράτειο - Θεσσαλονίκη - ΤΚ 54642 ● Τηλ: 2310913880 & 6944372956 ● e-mail: dps.kardiologos@gmail.com & info@kardiologos-1.net ● www.kardiologos-1.net

Ιατρική Επικαιρότητα

Το απλό περπάτημα από μόνο του αντιμετωπίζει την υπέρταση

Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης, Καρδιολόγος /  Λήψη μέτρων για την αποφυγή της υψηλής αρτηριακής πίεσης Περπατώντας, ακόμη και με «περιστασιακό» ρυθμό, αποστάσεις περίπου 1.500 μέτρων σε 30 λεπτά - πέντε ημέρες την εβδομάδα - μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε...
Διαβάστε περισσότερα

Αυτοδιάγνωση εμφράγματος μέσω Google στην πανδημία Covid-19

Αυτοδιάγνωση εμφράγματος μέσω Google στην πανδημία Covid-19 Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης, Καρδιολόγος /  Googling "πόνος στο στήθος" κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 Οι αναζητήσεις της Google για "πόνο στο στήθος" αυξήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια της...
Διαβάστε περισσότερα

Σωτήριος ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους 

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-psyrropoulos-thessaloniki-podosfero-athlisi

Follow-your-athletic-heart-psyrropoulos-kardiologos-cardiologist-thessalonikh

Eγγραφείτε στο Kardionews - Σας ενδιαφέρει η υγεία σας!

Ο καρδιολόγος σας, κοντά σε όλη την οικογένεια

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-arrythmiologos-athlisi-ergometria-psyrropoulos-thessaloniki