Κορονοϊός: Αυξημένος o κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου και θνησιμότητας

2020-12-20 21:27

 

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με COVID-19.

Η αρτηριακή και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος αποτελούν παγκοσμίως τις κυριότερες αιτίες θανάτου κι αναπηρίας. Η θρομβοεμβολική νόσος αναφέρεται στον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο που εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. 

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος χωρίζεται α) στην εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και β) στην πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση αφορά τον σχηματισμό θρόμβου σε μία εν τω βάθει φλέβα του ποδιού. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στις περιοχές όπως τις μηριαίες ή ιγνυακές, καθώς και σε εν τω βάθει φλέβες στην περιοχή της πυέλου. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί την απόφραξη κάποιας φλέβας των πνευμόνων (πνευμονικές αρτηρίες) από κάποιο ενδογενές ή εξωγενές υλικό, το οποίο προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο του ανθρώπινου οργανισμού.

Η αρτηριακή θρομβοεμβολική νόσος εκδηλώνεται συνήθως με τη ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί πλήρη ή μερική απόφραξη του αγγείου, συνήθως σε ιστούς με τελική αγγείωση. Η καρδιακή ισχαιμία / οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν τις πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις της αρτηριακής θρόμβωσης.

Πρόσφατη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των M.B.Malas et al. / E-Clinical Medicine - The Lancet αφού έλεγξε 425 μελέτες σχετικές με COVID-19 επέλεξε τελικά 42 που συμπεριέλαβε στη  μετα-ανάλυση με συμμετέχοντες 8.271 ασθενείς.

Θρομβοεμβολικά συμβάματα παρατηρήθηκαν στο 21% των ασθενών με COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 31% μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνολικά, το ποσοστό της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ήταν 20% για όλους τους ασθενείς με COVID-19, 28% για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 35% για τους ασθενείς που κατέληξαν από COVID-19 και υπεβλήθησαν σε νεκροτομική μελέτη. 

Το ποσοστό της πνευμονικής εμβολής ήταν 13% στο σύνολο των ασθενών, 19% μεταξύ των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 22% σε νεκροτομικές μελέτες.

Τα ποσοστά της αρτηριακής θρομβοεμβολής ήταν αρκετά χαμηλότερα, ήτοι 2% για το σύνολο των ασθενών και 5% για τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα ανήλθε στο 23% μεταξύ των ασθενών με θρομβοεμβολή σε σύγκριση με το 13% μεταξύ των ασθενών με COVID-19 χωρίς θρομβοεμβολή.

Η πιθανότητα θανάτου ήταν δηλαδή κατά 74% υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με θρομβοεμβολή συγκριτικά με τους ασθενείς με COVID-19 χωρίς θρομβοεμβολή.

Συμπερασματικά, ο αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου και συνοδού θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σχολαστική αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου θρομβοεμβολής σε όλους τους ασθενείς με COVID-19 και προληπτική εφαρμογή κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής για θρομβοπροφύλαξη.

Πηγές: E-Clinical Medicine Journal - The Lancet, www.onmed.gr, Kardionews - Ψυρρόπουλος Δ. 

ProCardia Medical Institute ● Κλεάνθους 16 (γωνία με Κ. Καραμανλή) - Περιοχή Ιπποκράτειο - Θεσσαλονίκη - ΤΚ 54642 ● Τηλ: 2310913880 & 6944372956 ● e-mail: dps.kardiologos@gmail.com & info@kardiologos-1.net ● www.kardiologos-1.net

Πίσω

Ιατρική Επικαιρότητα

  • 2021-04-04 23:43

    Αναγέννηση μιας καταστραμμένης καρδιάς

    Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης, Καρδιολόγος /  Διεύρυνση της προοπτικής αναγέννησης στην καρδιά Τα βλαστοκύτταρα, με τη μοναδική δυνατότητά τους να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές σκέφτονται για το πώς το σώμα επισκευάζεται. Η πρώτη...

  • 2020-12-31 15:47

    Το απλό περπάτημα από μόνο του αντιμετωπίζει την υπέρταση

    Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης, Καρδιολόγος /  Λήψη μέτρων για την αποφυγή της υψηλής αρτηριακής πίεσης Περπατώντας, ακόμη και με «περιστασιακό» ρυθμό, αποστάσεις περίπου 1.500 μέτρων σε 30 λεπτά - πέντε ημέρες την εβδομάδα - μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode