Μεταβολισμός και οξειδωτικό στρες με απλά λόγια
 
Όλοι οι οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ανθρώπινος, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες τους μετατρέπουν την τροφή τους σε ενέργεια.
Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια του οξυγόνου,  γίνεται μέσα στα κύτταρα, συγκεκριμένα σε κάποια οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν στην ουσία τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός όμως από την ενέργεια δημιουργούνται και κάποια άλλα παράγωγα, ανάμεσα στα οποία είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (Ε.Ρ.Ο.) που κατά κάποιο τρόπο είναι ένα είδος "καυσαερίων" και οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν (οξειδωτικό στρες) σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.
Ο οργανισμός μας όμως προσπαθεί μέσω της "φυσικής άμυνας" και των ειδικών "φίλτρων" (αντιοξειδωτικές ουσίες) που διαθέτει να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα.
Αν όμως ο οργανισμός δεν τα καταφέρει τότε οι Ε.Ρ.Ο.  καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και διάφορων παθολογικών καταστάσεων.
Ένα παράδειγμα που δείχνει χαρακτηριστικά τι σημαίνει η οξείδωση για το μεταβολισμό είναι αυτό με το μήλο: όταν αφήνουμε ένα καθαρισμένο μήλο για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα τότε αυτό ‘’μαυρίζει’’ επειδή ‘’καταστρέφεται’’ από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Παραδειγματικά αναφέρονται ορισμένες ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις που το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό επιβαρυντικό ρόλο:
 
*   σακχαρώδης διαβήτης
*   αρτηριακή υπέρταση
*   υπερλιπιδαιμίες/χοληστερίνη/τριγλυκερίδια
*   ενδοθηλιακές βλάβες
*   έμφραγμα μυοκαρδίου (αθηρωμάτωση)
*   αγγειακό εγκεφαλικό
*   παχυσαρκία
*   πρόωρη γήρανση
*   αλτσχάιμερ / πάρκινσον
*   καρκινογένεση
*   αρθρίτιδες / κολλαγονώσεις
*   σκλήρυνση κατά πλάκας
*   σπαστική κολίτιδα
*   κυτταρίτιδα
*   ρυτίδες
*   γήρανση τριχοφυΐας (άσπρες τρίχες), κ.α.
 
Επίσης οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αυξάνονται υπερβολικά στις περιπτώσεις χρόνιας λήψης διάφορων φαρμάκων και κυρίως σε θεραπείες με κυταροστατικά και κορτιζονούχα.
 
Θα πρέπει να επισημανθεί η ύπαρξη πολύ υψηλών επιπέδων  Ε.Ρ.Ο. σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως:
*  στην έντονη σωματική και διανοητική κόπωση (π.χ. αθλητές και κατά τη διάρκεια εξετάσεων, σε παιδιά ή ενήλικες)
*  στο κάπνισμα,
*  στο έντονο συναισθηματικό στρες.
 
Επισημαίνεται η ενεργός συμμετοχή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στη δημιουργία των ειδικών λιπωδών κυττάρων που εναποτίθενται στις αποθήκες λίπους του σώματος και δημιουργούν την παχυσαρκία.

Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος 

Ειδικός Καρδιολόγος

ProCardia Medical Institute

Πρότυπο Ολοκληρωμένο Καρδιολογικό, Διατροφικό / Μεταβολικό και Αθλητικό / Εργομετρικό Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 

Κλεάνθους 16 (γωνία με Κ. Καραμανλή) , Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54642

2310 913 880 & 6944 372 956

info@kardiologos-1.net 

 dps-ceo@kardiologos-1.net 

Καθημερινή Λειτουργία

09.00 - 20.30

Επικοινωνία - Ραντεβού

2310 913 880 & 6944 372 956

____________________________

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode